IV. Tarım Orman Şurasın'a Üniversitemiz Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özsarı ve Dr. Mustafa Alparslan Umarusman Şura Üyesi Olarak Katılım Sağladı

IV. Tarım Orman Şurasın'a Üniversitemiz Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özsarı ve Dr. Mustafa Alparslan Umarusman Şura Üyesi Olarak Katılım Sağladı

1997, 2004 ve 2019 yıllarında yapılan Tarım Orman Şurası'nın dördüncüsü, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın da katılımıyla, "Türkiye Yüzyılı Bereketin Yüzyılı" temasıyla gerçekleştirilmiştir. Şura'ya ilişkin 16 başlıkta oluşturulan çalışma grupları içerisinde üniversitemiz öğretim üyeleri “Uluslararası Tarımsal Gelişmelere Uyum ve Rekabet Çalışma Grubu” altında faaliyet göstermişlerdir. Çalışma grubu raportörü olarak görev alan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özsarı’ya Tarım ve Orman Bakanlığı, Bakan Danışmanı Ali Recep Nazlı Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı adına katkılarından dolayı teşekkür plaketi sunulmuştur.

Çalışmalarına Eylül 2024'te başlanan, 30-31 Ocak 2025'te hazırlık çalıştayı yapılan Şura'ya, 87 farklı üniversiteden 288 akademisyen, 234 farklı sivil toplum kuruluşu, oda, birlik ve kooperatiflerden 417 temsilci, özel sektörden 205 katılımcı ve 687 uzman kamu personeli yer almıştır. Çalışma gruplarında, ilgili kamu kurumları çiftçiler, üretici birlikleri, kooperatifler, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, uluslararası kuruluşlar ve özel sektör temsilcileri başta olmak üzere tarım, gıda, orman ve su sektörleriyle doğrudan ya da dolaylı şekilde uğraşan tüm kesimlerin katılımıyla istişare toplantıları düzenlenerek ülkemizin tarımsal üretimdeki sorunları, bu sorunların çözüm yolları, hedefleri ve stratejileri ele alınmıştır.

Belirlenen yol haritasıyla sürdürülebilir tarımsal üretimin gelecek perspektifiyle dinamik bir yapıda planlanması, tarımsal politikaların bütüncül ve etkin şekilde yönetilmesi, gıda güvencesi ve güvenliğinin temin edilmesi, gıda israfının önlenmesi amaçları için atılması gereken adımlar planlanmıştır.

Şura'nın hedefleri arasında, iklim değişikliğini dikkate alarak toprak, su kaynakları ve biyoçeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımı, çiftçinin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesi, sürdürülebilir ormancılığın, tarımsal sulamanın ve su kaynaklarının korunmasının etkin ve verimli yönetilmesi, tarıma dayalı sanayi, lojistik gibi temel konulara odaklanılarak tarımsal piyasaların düzenlenmesi, Türkiye'nin rekabet gücünün artırılması ve dünyada tarım alanındaki etkin konumunun daha da güçlendirilmesi öne çıkan hedef ve stratejiler arasında yer almaktadır.

IV. Tarım Orman Şûrası'nın Sonuç Bildirgesi 14 Mayıs 2025 Dünya Çiftçiler Günü’nde Ankara’da Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanacaktır.