Felsefemiz ve Hedeflerimiz

"Bilgiyi Ürüne Dönüştüren Uluslararası Üniversite" Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, 9000 Yıllık Geleneğin Üzerinde Yükselmektedir

"Bilgiyi ürüne dönüştüren uluslararası üniversite" fikriyle yola çıkan, akademik ve teknolojik altyapısını bu fikir özerine kuran Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi (KGTÜ), Türkiye’nin gıda ve tarım alanındaki ilk ve tek ihtisas üniversitesidir. KGTÜ, 2023 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından “Tarımda Dijital Teknolojiler” alanında “Uzmanlaşan Üniversite” olarak seçilmiştir.

KGTÜ, Konya Pancar Ekiciler Kooperatifi çatısı altında bir araya gelerek Türkiye’nin ilerlemesi ve gelişmesinde inisiyatif alan çiftçilerimizin emeği ile kurulmuş olup, ülkemizin gıda ve tarım alanında ihtiyaç duyduğu hayati öneme sahip bilgi ve teknolojilerin geliştirilmesini ve bunları uygulamaya dökecek nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesini amaçlamaktadır. 

Uluslararası bir araştırma üniversitesi olarak kurulan KGTÜ, öğrencilerine üniversite-sanayi işbirliği çerçevesi içerisinde ciddi bir tecrübeye sahip olma ve Ar-Ge projelerinde yer alma imkânı sağlamaktadır.

İlham kaynağımız; Anadolu’nun tarım merkezi Konya Ovasında 9000 bin yıl önce kurulmuş Çatalhöyük medeniyetidir. Çatalhöyük; yerleşimin genişliği, barındırdığı nüfusu, oluşturduğu güçlü sanat ve kültür geleneği ile diğer neolitik yerleşimlerden son derece farklı olduğu için Unesco tarafından Dünya Mirası listesine dahil edilmiştir. Üniversitemiz; yenilikçiliğiyle, üretkenliğiyle, gelişmişliğiyle dünyanın ilk tarımcı yerleşimi Çatalhöyük’ün 9000 yıllık geleneği üzerinde yükselmektedir.

Gücümüzün kaynağı, vakfımızın kurucusu Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından Konya Şeker ve Anadolu Birlik Holding’dir. Gücümüzün kaynağı, Konya Şeker’in onbinlerce dekar uygulama alanı, binlerce hektarlık alana yayılmış çiftlikleri, tarım, gıda, hayvancılık, enerji, satış ve pazarlama alanında sayısı 40’ı geçen işletmeleri ve dünyanın en büyük beş gıda markasından biri olmayı hedefleyen Torku’nun sağladığı üniversite-sanayi işbirliğidir. Bu işbirliği, bilginin ürüne dönüştürülmesi ve pazara sunulması noktasında yüksek hızlı bir tünel vazifesi görerek, üretilen bilginin kısa sürede ürüne dönüştürülmesi noktasında büyük rol oynayacaktır.

Araştırma stratejimiz, KGTÜ’de üretilen bilginin somut ürün ve uygulamalara dönüştürülmesi ve böylece araştırma sonucunda elde edilen bilgilerin mümkün olan en kısa sürede toplum yararına kullanılmasına odaklanmaktadır.

Eğitim modelimiz, uzmanlaşmaya dayalı ve uygulama ağırlıklı bir biçimde tasarlanmıştır. Öğrencilerin uzmanlık alanlarına göre geniş bir bakış açısına sahip olmaları hedeflenmiştir.