Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, İklim Değişikliği ve Tarımda Kuraklık Çalıştayına Ev Sahipliği Yaptı

 Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, İklim Değişikliği ve Tarımda Kuraklık Çalıştayına Ev Sahipliği Yaptı Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi tarafından tarım sektöründe karşılaşılan kuraklık sorunlarına ve bu sorunların çözümüne yönelik stratejilerin belirlenmesi amacıyla düzenlenen İklim Değişikliği ve Tarımda Kuraklık Çalıştayı açılış programı Vali Vahdettin Özkan'ın katılımıyla gerçekleşti.
İklim değişikliğinin tarım üzerindeki etkilerinin detaylı bir şekilde ele alındığı çalıştayda konuşan Vali Vahdettin Özkan; “Sağlıklı gıdaya erişim, tarım üzerindeki risklerin bertaraf edilmesi ve kuraklıkla mücadele konularında yoğunlaşmış bir üniversitede bulunuyoruz. Üniversitemizde kendi misyon alanı ile ilgili böyle bir çalıştayın yapılması anlamlı. Bütün insanların, ülkenin ve şehrin ihtiyaç duyduğu bu konuya gönül vermiş öğrencilerimizin ve bu konuda yoğunlaşmış hocalarımızın önemli çalışmalarından biz de istifade ediyoruz. Teknik olarak bu konu ile ilgili bütün bilgiler verildi. Tarımsal kuraklık ve iklim değişikliklerinden en çok etkilenen bir şehir olarak, gelecekte şehirde yaşayan insanların maruz kalacağı riskleri bertaraf edebilmek için her birimize düşen görevlerin olduğunu belirtmek istiyorum.” dedi.

“TÜM BİRİMLER SEFERBER OLMALIDIR!”

Konya'mız ile ilgili devletimizin ve hükümetimizin Tarımsal Kuraklık konusundaki ulusal düzeyde ve stratejik olarak belirtmiş olduğu hedeflerin belli ve çok nitelikli analizlere dayalı olduğunu vurgulayan Vali Özkan; “Bilim çevreleri, üniversitelerin AR-GE çevreleri ve bu konuya gönül vermiş meslek kuruluşlarının çalışmaları sonucunda gerçekten çok önemli çerçeve, politika belgeleri ve parlamento tasarrufları mevcut. Operasyonel olarak her bakanlığın, her kurumun ve belediyenin yapması gereken faaliyetler nelerdir, iklim değişikliği ve tarımsal kuraklığa karşı direnç oluşturma ile ilgili faaliyetler belirlenmiş durumda. Bu konuda;

"İYİ ORGANİZASYONLA OLUŞACAK SİNERJİ ÖNEM ARZ EDİYOR"

Dünyanın maruz kaldığı risklerin, havanın, toprağın ve suyun üzerindeki çevresel baskıların bertaraf edilmesi için neler yapmak gerekiyor konusunda yüksek derecede bir hassasiyet oluşmalı. Üniversitelerimizin bu hassasiyete karşı çalışmaları ile rehberlik yapması, bu çalıştayın tüm kurumlara, kuruluşlara düşecek görevleri çok net bir şekilde ortaya koyması ve bu konuyla ilgili bilinçlendirme faaliyetleri ile farkındalık oluşturması önemli. Özellikle alın teri ile gıda güvenliğini sağlayan öncü aktörler olan çiftçilerimizi tebrik ediyoruz. Engindeneyimlere sahipler. Teorik olarak üniversitelerimizin bilgileri ile pratikte çiftçilerimizin bilgilerinin kesişmesi yüksek derecede bir katma değer oluşturabilir, bitkisel üretimde kullanılan tarımsal ilaçların kontrol altına alınması ve azaltılması da önem arz ediyor.” dedi.
 
“TARIM İLAÇLARININ BİLİNÇSİZ KULLANIMI İNSANA VE TOPRAĞA ZARAR VERİYOR!”

İzlenebilir bir ilaçlama faaliyetinin önemli olduğunu belirten Vali Özkan, “Bilinçsiz ilaçlamanın çevresel değerlere yapacağı tahribatı da hepiniz okuyorsunuz. Bu tahribatın hayatımıza mal olmasına müsaade etmemeliyiz. Dolayısıyla bütün ilaçların satılacaksa reçeteli olarak satılması, izlenmesi ve bunun giderek azaltılmasının, bu konuda hem denetim, rehberlik birimlerimizin hem de kullanıcı çiftçilerimizin bir hassasiyet içinde olması çevre değerlerinin ve halk sağlığının muhafazasında en önemli hususlardan birisi olduğunu belirtmek istiyorum. Bu çalıştayın gelecek kuşakların sağlığına, sıhhatine ve çevre üzerindeki risklerin bertaraf edilmesine vesile olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Programa Vali Vahdettin Özkan’ın yanı sıra Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Cengizhan Kılıçaslan, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Erol Turan, PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ramazan Erkoyuncu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.